achtergrond werkwijze

Focusing

Centraal in deze methode is het uitgangspunt dat ieder organisme streeft naar voorwaarts leven.

‘Every bad feeling is potential energy toward a more right way of being if you give it space to move toward its rightness’ (Gene Gendlin).

Focusing is een krachtig hulpmiddel om contact te maken met deze levensstroom (living forward energy).

Focusing of Focussen is een lichaamsgerichte methodiek waarbij oordeelvrije nieuwsgierige aandacht gegeven wordt aan je lijfelijk gevoelde ervaring vaak onvertaald de felt sense genoemd. Focussen is een dialoog tussen lichaam en geest waardoor de verworven inzichten veel meer zijn dan een verstandelijke analyse. Het lichaamsbewustzijn is meegenomen waardoor je een goede balans ervaart tussen verstand en gevoel. Geoefende focussers komen makkelijker in contact met hun kwaliteiten zoals: kracht, persoonlijke wil en ervaren een grotere innerlijke ruimte en acceptatie.

Deze bijzondere vorm van aandacht leidt vaak tot een verassend helder inzicht of een positieve wending in je leven. Als het focusproces eigen is gemaakt kun je deze techniek vrijwel altijd en overal toepassen. Wachtend op een trein, rijdend in een auto en tijdens een pauze op je werk. Maar het focusproces verloopt doorgaans dieper als je er bewust voor gaat zitten, de tijd neemt en het samen met iemand doet. Afstand hoeft bij focussen geen probleem te zijn. Iedereen kan leren Focussen en veel mensen blijven deze methode zelf toepassen als de begeleiding is beëindigd.

Emotionally Focused Therapy (EFT)

EFT richt zich op emoties en verbinding tussen partners. Het is ontwikkeld om paren te helpen die worstelen met problemen in hun relatie, zoals emotionele afstand, conflicten, en gebrek aan vertrouwen en verbinding. De focus ligt op het verbeteren van de emotionele uitwisseling tussen partners en het creëren en versterken van een veilige, emotionele band. EFT is een bewezen effectieve behandeling.

Cognitieve Oplossingsgerichte Gedragstherapie

Cognitieve Oplossingsgerichte Gedragstherapie is een integratieve therapiestroming ontstaan uit de cognitieve therapie de gedragstherapie en recent de Oplossingsgerichte therapie. Afhankelijk van de persoon en de situatie zal het zwaartepunt meer cognitief, oplossingsgericht of gedraggericht zijn.

C: De hele dag door stromen er gedachten door ons hoofd. De invloed van deze gedachten op onze gemoedstoestand is enorm. De gedachte: ‘ik leer dit nooit’ kan leiden tot angst, somberheid en passiviteit. Durf oude aannames in twijfel te trekken en jezelf te bevragen: ‘kloppen mijn gedachten wel’?

O: Stel je problemen zijn opgelost. Wat is er dan anders in je leven? Door de tijd te nemen om de gewenste toekomstsituatie te beschrijven komt deze in je verbeelding tot leven en ontstaat er verbinding met nieuwe mogelijkheden.

G: Durf te experimenteren door nieuwe dingen uit te proberen, maak vooral fouten en leer hier van. Zonder fouten maak je niets. Leg de lat niet te hoog maar doe het stap voor stap. En als je achterom kijkt na het nemen van 10 kleine stapjes heb je tezamen toch een hele grote stap gemaakt. 

Mindfulness

Mindfulness staat voor het bewust aandacht geven aan de gewaarwordingen in het huidige moment, op een accepterende, nieuwsgierige en niet-oordelende manier (Kabat-Zinn).

De laatste jaren is er veel wetenschappelijk bewijs verzameld dat deze methode werkt voor een tal van psychische klachten. Mindfulnessbeoefening bestaat oa uit verschillende meditatieoefeningen. Intensieve beoefening leidt naast een mildere houding ten aanzien van jezelf tot een groeiend zelfinzicht. Oude automatische patronen worden steeds sneller herkend waardoor je jezelf meer keuzevrijheid biedt in je doen en laten. Mindfulness en Focusing hebben veel raakvlakken met elkaar.